Slowenien

Aktualno

Na tej strani boste izvedeli vse novosti povezane s Konzulatom Republike Slovenije v Dresdnu, ki je zadolžen za Saško in Saško-Anhalt, in tudi obveščeni boste o delu in angažmaju častnega konzula g. Martina F. Bergmanna.

8. marec 2018

Obisk mednarodne turistične borze v Berlinu

V četrtek, dne 08.03.2018, je častni konzul Republike Slovenije, gospod Martin Bergmann, obiskal mednarodno turistično borzo v Berlinu, ITB 2018. Zastopana je bila tudi Slovenija s svojo stojnico.

V okviru obiska slovenske stojnice se je Martin Bergmann srečal in pogovoril z ministrom za gospodarstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije, gospodom Zdravkom Počivalškom.

V okviru obiska slovenske stojnice se je Martin Bergmann srečal in pogovoril z ministrom za gospodarstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije, gospodom Zdravkom Počivalškom.

18. januar 2018

Delovno kosilo na povabilo novega veleposlanika

Dne 18. januarja 2018 je novi veleposlanik nj. eksc. Franc But (na sliki 5. o.l) povabil predstavnike iz slovenskega Ministrstva za gospodarsto in častne konzule na delovno kosilo.

Delovno kosilo na povabilo novega veleposlanika

10. november 2017

Luther 2017 - glasovi reformacije v Turingiji

Dne 10.11.2017 je ministrski predsednik svobodne dežele Turingije, gospod Bodo Ramelow, povabil člane konzularnega zbora dežele Turingije, ob povodu zaključka jubileja reformacije ("Luther 2017 – glasovi reformacije v Turingiji) v avguštinski samostan Erfurt. V okviru prireditve so se lahko tisti, ki jih je to zanimalo, udeležili vodenja po zgodovinski knjižnici samostana.

Lichtkegel im Innenhof des Augustinerklosters
Tukaj si lahko ogledate več fotografij (vir: TSK)

13. julij 2017

Nastopni obisk pri ministrskem predsedniku zvezne dežele Turingije

Dne 13.07.2017 je imela veleposlanica nj. eksc. Marta Kos Marko, skupaj s častnim konzulom Republike Slovenije za Turingijo g. Martinom Bergmannom, nastopni obisk pri ministrskem predsedniku svobodne dežele Turingije gospodu Bodu Ramelowu.

Botschafterin Marta Kos Marko gemeinsam mit dem Ministerpräsidenten des Freistaates Thüringen, Herrn Bodo Ramelow
Tukaj si lahko ogledate več fotografij (vir: privat)

23. marec 2017

Častni konzul za zvezno deželo Turingijo

Martin Bergmann je od 23.03.2017 častni konzul tudi za zvezno deželo Turingijo. Veleposlanica Republike Slovenije, nj. eksc. Marta Kos Marko, je uradno predala patentno pismo v konzulatu v Dresdnu. Konzularno področje Martina Bergmanna je tako skupaj s Saško in Saško-Anhalt eno največjih od vseh slovenskih častnih konzulov.

Častni konzul za zvezno deželo Turingijo
Tukaj si lahko ogledate več fotografij (vir: privat)

5. julij 2016 do 10. julij 2016

Potovanje delegacije na Madžarsko in v Slovenijo

V tednu med 5. julijem in 10. julijem 2016 se je gospod Martin F. Bergmann, v svoji funkciji kot častni konzul Republike Slovenije, udeležil v delegaciji državnega ministra Thomasa Schmidta potovanja na Madžarsko in v Slovenijo.

Prihod v madžarski parlament
Tukaj si lahko ogledate fotografije (vir: privatno)

10. maj 2016

Slovenska delegacija na obisku v Dresdnu

Nj. eksc. predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, gospod dr. Milan Brglez, je bil dne 10.05.2016 z delegacijo na uradnem obisku v Dresdnu. Častni konzul Martin F. Bergmann se je skupaj z ministrskim predsednikom Stanislawom Tillichem in ostalimi predstavniki udeležil tega srečanja.

Predsednik državnega zbora, ministrski predsednik Stanislaw Tillich, sprejme predsednika slovenskega Državnega zbora, dr. Milana Brgleza (d.) ob uradnem obisku v Dresdnu. Vpis v knjigo gostov Svobodne dežele Saške.
Tukaj si lahko ogledate več fotografij (vir: Sächsische Staatskanzlei)

31. oktober 2015

Carlowitz-družba je podelila nagrado za trajnostni razvoj za leto 2015

Nagrado v kategoriji "Evropa" je dobil Janez Potočnik, slovenski politik in nekdanji EU-komisar. Slavnostni govor je imel EU-komisar Günther Oettinger, ki se je prireditvi v operni hiši Chemnitz pridružil naknadno. Potočnik se je podal na pot iskanja novih gospodarskih razvojnih modelov. Med čestitajočimi je bil tudi častni konzul Martin F. Bergmann.

Članek Freie Presse z dne 31.10.2015 (NEMŠKI)
Članek Freie Presse z dne 02.11.2015 (NEMŠKI)

Janez Potočnik, Michael Succow - prejemnika nagrad skupaj z Martinom Bergmannom, častnim konzulom Republike Slovenije
Tukaj si lahko ogledate fotografije (vir: Freie Presse)

3. oktober 2015

25 let ponovne ustanovitve svobodne dežele Saške

Dne 3. oktobra 2015 je potekala svečana prireditev ob obletnici "25 let ponovne ustanovitve svobodne dežele Saške" s svečano uro v plenarni dvorani saškega deželnega zbora, kateri je sledil sprejem na gradu Albrechtsburg Meißen. Prireditve se je udeležil tudi častni konzul Martin F. Bergmann.

Svečana prireditev v veliki dvorani Große Hofstube na gradu Meißner Albrechtsburg. Govor saškega ministrskega predsednika Stanislawa Tillicha.
Tukaj si lahko ogledate fotografije (vir: saška deželna pisarna)

14. do 20. september 2015

Študijska pot v SLoveniji

Od 14. do 20. septembra se je častni konzul Martin F. Bergmann nahajal na študijski poti v Sloveniji. V manjši galeriji fotografij so zabeleženi vtisi tega zanimivega potovanja.

Študijska pot v SLoveniji
Več fotografij si lahko ogledate tukaj

10. september 2015

Kulturno-politični popoldan v hiši Mendelsohn-Haus

Častni konzul Martin F. Bergmann se je dne 10. septembra 2015, na povabilo nadžupana mesta Leipzig, skupaj z ostalimi predstavniki diplomatskega zbora iz Dresdna in Leipziga, udeležil kulturno-političnega popoldneva v hiši Mendelsohn-Haus.

Kulturno-politični popoldan v hiši Mendelsohn-Haus

2. Juli 2015

Slowenische Delegation zu Gast in Deutschland

Eine slowenische Delegation unter Leitung des slowenischen Ministers für Landwirtschaft, Forstwirtschaft und Ernährung, Herr Mag. Dejan Zidan, besuchte im Juli Deutschland. Unter anderem war die Delegation am 02.07.2015 zu Gast in der Sächsischen Staatskanzlei sowie im Slowenischen Honorarkonsulat in Dresden.

Gespräch im Haus der Begegnung
Hier können Sie weitere Fotos ansehen (Quelle: SMUL)

6. maj 2015

Srečanje častnih konzulov 2015 v Wechselburgu

Letošnje srečanje častnih konzulov se je odvilo v Wechselburgu pod organizacijo Martina F. Bergmanna v njegovi funkciji kot častni konzul Republike Slovenije. Srečanje se je pričelo v poslovnih prostorih podjetja Bergert v Wechselburgu s pozdravnim nagovorom. Častne konzule in ostale povabljene goste so pozdravili županja Wechselburga, gospa Renate Naumann, ter prvi podžupan okrožja Mittelsachsen, gospod dr. Beier, veleposlanica Republike Slovenije, nj. eksc. ga. Marta Kos Marko, gospod Martin F. Bergmann, častni konzul Republike Slovenije in direktor podjetja Bergert Hoch- und Tiefbah GmbH, gospod Bergerta.
Nato je sledil ogled romanske bazilike in poslopij benediktinskega samostana Wechselburg pod vodstvom patra Maurusa Kraßa kot tudi ogled doline reke Mulde in ogled podjetja Bergmann AG. Zvečer so lahko gostje doživeli v benediktinskem samostanu Wechselburgu večerno molitev menihov v cerkvi samostana.
Zaključek večera je obeležil pogovor v hiši "Haus der Begegnung" z nekdanjim zveznim ministrom dr. Norbertom Röttgenom, CDU/CSU poslancem nemškega parlamenta, predsednikom odbora za zunanje zadeve nemškega parlamenta kot tudi z ostalimi povabljenci in zvezne, deželne in lokalne politike.

Gespräch im Haus der Begegnung
Več fotografij si lahko ogledate tukaj

od 20. do 22. marca 2015

V gosteh na 9. Svetovnem prvenstvu v igranju harmonike

Na povabilo gospoda Denisa Novata, svetovnega prvaka v diatonični harmoniki, se je častni konzul, g. Martin F. Bergmann, udeležil 9. Svetovnega prvenstva v igranju diatonične harmonike. Letos se je prvič kot samostojni dogodek odvilo "Mednarodno tekmovanje za štajersko harmoniko". Za kraj dogodka je bil izbran poznani zdraviliški kraj Portorož. Ta kraj se nahaja v regiji, ki je zelo povezana s štajersko harmoniko, kar se je pokazalo že na začetku, saj je polovica vseh tekmovalcev prišla iz Slovenije. Zastopani pa so bili tudi mladi glasbeniki iz Italije, Avstrije, Nemčije in Hrvaške.

Častni konzul Martin F. Bergmann skupaj s sveže izbranim svetovnim prvakom, gospodom Nejcem Pačnikom
Več fotografij si lahko ogledate tukaj

16. januar 2015

Deželni minister Thomas Schmidt se sreča s svojimi funkcijskimi kolegi iz Češke in Slovenije

V sredini januarja 2015 je častni konzul Martin F. Bergmann spremljal deželnega ministra Thomasa Schmidta v Berlinu, ki se je v sklopu Mednarodnega sejmu Zeleni teden, srečal z ministri kolegi iz Češke in Slovenije. Pri pogovorih na stojnici svobodne dežele Saške je med ostalimi sodeloval tudi slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dejan Židan, minister za kmetijstvo Slovaške republike Marian Kurečka kot tudi veleposlanica Republike Slovenije Marta Kos Marko.

 Deželni minister Schmidt v pogovoru z delegacijo iz Češke na sejmu Zeleni teden na saški stojnic.
Več fotografij si lahko ogledate tukaj (fotografije: SMUL)

23. oktober 2014

Predstavitveni obisk v Saški-Anhalt

Častni konzul, Martin F. Bergmann, je spremljal veleposlanico Republike Slovenije, nj.eks. Marto Kos Marko, pri njenem predstavitvenem obisku pri predsedniku vlade dežele Saške-Anhalt, gospodu dr. Reinerju Haseloffu. V sklopu obiska se je odvilo tudi srečanje s predsednikom deželnega zbora Saške-Anhalt, gospodom Detlefom Gürthom, kot tudi pogovor z županom glavnega mesta zvezne dežele Saške-Anhalt, gospodom dr. Rüdigerjem Kochom, in še vpis v zlato knjigo mesta Magdeburga.

Eintragung ins Goldene Buch der Stadt Magdeburg
Tukaj si lahko ogledate še več fotografij (fotografije: Veleposlaništvo Republike Slovenije)

26. maj 2014

"Konzul želi spodbuditi turizem"

Info-stojnice slovenske turistične organizacije pri cerkvi Frauenkirche v Dresdnu so bile v prejšnjih dnevih zelo obdane z ljudmi. Ta nastop v bližini svoje pisarne v Dresdnu je Martin Bergmann označil za obetavnega. "Veliko ljudi pozna Hrvaško kot dopustniško destilacijo in Slovenijo le kot tranzitno deželo", je povedal častni konzul Republike Slovenije za Saško in Saško-Anhalt…

…beri dalje (PDF, nemški)

Vir: Freie Presse z dne 26.05.2014
Foto: Jan Leissner

Martin Bergmann, častni konzul Slovenije, in Sandra Dežman iz slovenske turistične organizacije, sta pri Frauenkirche v Dresdnu delala reklamo za turistične destinacije v Sloveniji.

7. april 2014

Predstavitveni obisk na Saškem

Častni konzul Martin F. Bergmann je spremljal veleposlanico Republike Slovenije, nj.eks. gospo Marto Kos Marko, pri njenem predstavitvenem obisku pri predsedniku vlade dežele Saške, gospodu Stanislawu Tillichu.

Veleposlanica Republike Slovenije, nj.eks. gospa Marta Kos Marko, v spremstvu častnega konzula, Martina F. Bergmanna, pri predsedniku vlade dežele Saške, gospodu Stanislawu Tillichu.
Tukaj si lahko ogledate še več fotografij
(Fotografija: državna pisarna zvezne dežele Saške)

17. februar 2014

"Vabimo nemška podjetja"

Slovenska predsednica vlade, Alenka Bratušek (43), govori v intervjuju v Handelsblatt-u o investitorjih, sanacijah bank in nepotizmu. Poleg tega želi slovenska predsednica vlade privatizirati 13 državnih podjetij.

Tukaj si lahko preberete članek (PDF)

Vir: Handelsblatt z dne 17.02.2014

Slovenska predsednica vlade, Alenka Bratušek (Vir: Handelsblatt)

31. december 2013

Aktivnosti in vtisi 2013

V okviru svoje dejavnosti kot častni konzul se je g. Martin F. Bergmann udeležil številnih dogodkov. Za vas smo tukaj zbrali nekatere vtise iz različnih dogodkov iz leta 2013.

Tukaj si lahko ogledate (PDF)

V pogovoru z prof. Erfurtom in gospod Jeleno Hoffmann

7. november 2013

Pridi v Slovenijo s Tino Maze

Slovenija je zelena dežela z edinstveno, neokrnjeno naravo, ki navdihuje mnoge slovenske športnike, da dosegajo vrhunskost. Ena izmed njih je Tina Maze.

Pridite zraven! Naj vas Tina Maze pospremi na sprehod po zeleni, aktivni in zdravstveno ozaveščeni Sloveniji!

Tu video pogledati!

Prodúkcija: CEBRAM and WHITE BALANCE
Vir: Youtube

Pridi v Slovenijo s Tina Maze

18. junij 2013

Posvet odbora za gospodarsko sodelovanje s tujino
gospodarske zbornice v Chemnitzu

Odbor, kot interesno zastopstvo podjetij, ki so usmerjena v gospodarsko sodelovanje s tujino, na področju južno zahodne Saške, se je srečal dne 18. junija 2013 v mestu Chemnitz. V hotelu »Hotel an der Oper« se je skupaj s častnim konzulom za Saško razpravljalo o saškem gospodarstvu v posameznih deželah in o aktualnih temah, s katerimi se ukvarjajo podjetniki v mednarodnih podjetjih. Kot zastopnik Republike Slovenije se je posveta udeležil častni konzul Martin F. Bergmann.

Slike odbora za gospodarsko sodelovanje s tujino gospodarske zbornice Chemnitz (PDF)

Außenwirtschaftsausschusses der IHK Chemnitz

10. maj 2013

Sprejem častnega konznla Republike Slovenije, gospoda Bergmanna za organizatorje in udeležence simpozija "Der Zaudernde Körper"

V petek, 10. maj 2013 častni konzul Republike Slovenije v Dresdnu, gospod Bergmann v prostorih konzulata priredil sprejem za organizatorje in udeležence simpozija "Der Zaudernde Körper". Simpozij je potekal v Deutsches Hygiene-Museum v Dresdnu 10. in 11. maj, udeležili pa so se ga priznani plesalci, teorehki m umetniški kritiki z različnih delov sveta. Dogodekje bil dobro zastopan tudi s strani slovenskih udelezencev. Med drugim so se ga udelezili plesalka Mala Kline, prof. dr. Bojana Kunst in Rok Vevar. Simpozij se je v soboto zvečer zaključil z dobro obtskanim nastopom Male Kline. Dogodek sta poleg častnega konzula podprla tudi Robert Bosch Stiftung in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu.

Simpozija "Der Zaudernde Körper"
Na fotografijah: Častni konzul Bergmann z udeležend in organizatorji simpozija.

19. november 2012

Konzularni večer v manufakturi stekla

Konzularni večer z nadžupanjo Helmo Orosz je potekal v Dresdnu pod temo »Dresden kot mesto gospodarstva in znanosti«. Nadžupanja je imela pozdravni govor, v katerem je poudarila, da je Dresden svetovljansko mesto odprto za znanost in umetnost. Konzularni večer je služil poglabljanju bilateralnih odnosov in izmenjavi s konzuli.

Fotografije: nadžupanja Helma Orosz in udeleženci konzularnega večera

4. julij 2012

Eksekvatura za konzula od Slovenije

Dne 4. julija 2012 je Zunanje ministrstvo republike Nemčije g. Martinu F.Bergmannu podelilo eksekvaturo za častnega konzula Republike Slovenije. Zvezna vlada je soglašala glede odprtja konzularnega predstavništva v Dresdnu. Konzularno območje obsega deželi Saško in Saško-Anhalt.

12. junij 2012

Otvoritev Konzulata Republike Slovenije v Dresdnu

Konzulat Republike Slovenije za Saško in Saško-Anhalt sta dne 12. junija 2012 v prostorih QF-Quartier ob katedrali Frauenkriche, odprla ministrski predsednik zvezne dežele Saške, gospod Stanislaw Tillich, in veleposlanik Republike Slovenije v Nemčiji, gospod Mitja Drobnič.

Tukaj najdete še več fotografij (fotografije: Jan Gutzeit)
Slovenija v številkah
© 2013 | Konzulat Republike Slovenije | An der Frauenkirche 1 | D-01067 Dresden